Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Ik ben arm

28 oktober 2019 | By | No Comments

'Kijk mam, dit wordt het!' Ze heeft de groenste vingers van ons allemaal, maar toch zweeg mijn moeder demonstratief toen ik haar de tekening van de nieuwe tuin liet zien. Ik wist wel wat ze daarmee wilde zeggen: 'Wanneer houd jij nou eens op met geld uitgeven?'. Ach, andere generatie dacht ik vrolijk. Ik word gewoon blij van zulke projectjes. Wat heb je nou aan geld als je er niets mee doet?

Sinds deze zomer weet ik beter. Voor de LINDA. Foundation mocht ik het boekje 'Ik ben arm' schrijven, waarin 35 mensen vertellen wat het betekent om altijd geld tekort te komen. Saskia's zoon kon bijna niet mee op het schoolkamp van groep acht. Als enige. Victoria moest afscheid nemen van haar honden en katten. Sharon kan in de zomer nooit eens een ijsje kopen met haar kinderen. Altijd 'nee' moeten zeggen, altijd zorgen hebben. Het sloopt je.

Kon ik maar concluderen dat deze mensen hun financiële ellende aan zichzelf te danken hebben. Maar dat is niet zo. Ziekte, ontslag, een huis dat onder water staat - net iets teveel pech, net iets te weinig spaargeld en wég is je leuke leven. Zo gevaarlijk is mijn financiële optimisme dus. Mijn moeder wist dat natuurlijk allang. Ze werkte op Sociale Zaken en kent het moeras van de armoede. Als je erin valt, kom je er heel moeilijk weer uit. Pas nu ik er zelf 35 vaders, moeders en kinderen in heb zien staan, begrijp ik waarom mijn moeder niet meer zo hard juicht om mijn plannen.

Voorbereid zijn op tegenslag - voor zover dat kan - geeft rust. Zorgeloosheid, dát koop je dus voor spaargeld. Mijn nieuwste project: meer sparen en minder uitgeven. Heb ik het toch nog geleerd, mam.

'Ik ben arm' kost € 7,95. Je koopt het alleen bij de LINDA. Foundation. De opbrengst gaat volledig naar cadeaubonnen voor gezinnen, om de dure decembermaand een stukje fijner te maken.

Submit a Comment