Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Blog

Ik ben arm

28 oktober 2019 | By | No Comments

'Kijk mam, dit wordt het!' Ze heeft de groenste vingers van ons allemaal, maar toch zweeg mijn moeder demonstratief toen ik haar de tekening van de nieuwe tuin liet zien. Ik wist wel wat ze daarmee wilde zeggen: 'Wanneer houd jij nou eens op met geld uitgeven?'. Ach, andere generatie dacht ik vrolijk. Ik word gewoon blij van zulke projectjes. Wat heb je nou aan geld als je er niets mee doet?

Sinds deze zomer weet ik beter. Voor de LINDA. Foundation mocht ik het boekje 'Ik ben arm' schrijven, waarin 35 mensen vertellen wat het betekent om altijd geld tekort te komen. Saskia's zoon kon bijna niet mee op het schoolkamp van groep acht. Als enige. Victoria moest afscheid nemen van haar honden en katten. Sharon kan in de zomer nooit eens een ijsje kopen met haar kinderen. Altijd 'nee' moeten zeggen, altijd zorgen hebben. Het sloopt je.

Kon ik maar concluderen dat deze mensen hun financiële ellende aan zichzelf te danken hebben. Maar dat is niet zo. Ziekte, ontslag, een huis dat onder water staat - net iets teveel pech, net iets te weinig spaargeld en wég is je leuke leven. Zo gevaarlijk is mijn financiële optimisme dus. Mijn moeder wist dat natuurlijk allang. Ze werkte op Sociale Zaken en kent het moeras van de armoede. Als je erin valt, kom je er heel moeilijk weer uit. Pas nu ik er zelf 35 vaders, moeders en kinderen in heb zien staan, begrijp ik waarom mijn moeder niet meer zo hard juicht om mijn plannen.

Voorbereid zijn op tegenslag - voor zover dat kan - geeft rust. Zorgeloosheid, dát koop je dus voor spaargeld. Mijn nieuwste project: meer sparen en minder uitgeven. Heb ik het toch nog geleerd, mam.

'Ik ben arm' kost € 7,95. Je koopt het alleen bij de LINDA. Foundation. De opbrengst gaat volledig naar cadeaubonnen voor gezinnen, om de dure decembermaand een stukje fijner te maken.

Makkelijk praten

26 oktober 2017 | By | No Comments

‘Je moet drie dingen zeggen’, dicteert Paul met zijn ogen. We zitten aan een bord verse pasta bij zijn zus Annelieke; Pauls portie staat gepureerd te wachten op tafel. Vanavond geven we in IJsselstein onze eerste lezing over Oogwenk – het boek dat ik schreef met Paul en zijn vrouw Arianne, over hun leven sinds het hersenstaminfarct dat hij kreeg op zijn 36e. Arianne was zwanger, toen Paul op een doodnormale zondagmorgen ineens opzij zakte op de bank. Sindsdien kan hij alleen nog met zijn ogen knipperen. Als iemand het alfabet voor hem opsomt, seint hij bij de juiste letter. Zo maakt hij woorden. Monnikenwerk is het.

Ik ben niet zielig en ook niet doof, spelt Paul. ‘Dus mensen hoeven niet tegen je te schreeuwen’, vult Annelieke aan. Paul kijkt omhoog: inderdaad. Punt 3: ik ben niet gek. ‘Dus doe alsjeblieft normaal?’, vraag ik. Paul lacht. Als we dat bereiken, ben ik tevreden, spelt hij. Annelieke zet een tuitbeker aan zijn mond en veegt wat pastadrab van zijn kin. ‘Ben je zenuwachtig?’, vraag ik. Nee, seint hij. ‘Jij hebt makkelijk praten’, grinnik ik. ‘Jij hoeft niets te zeggen.’

Een uur later staan we naast elkaar in boekhandel Logica. Braaf som ik Pauls drie punten op. Hij lacht voluit, het publiek doet mee. Daarna lees ik voor; over Arianne’s diepste angst toen ze haar man dreigde te verliezen; over Pauls wanhoop en die fanatieke wil om er verdomme toch wat van te maken. Het blijft een raar gevoel: door hun verrotte pech kwam mijn droom uit. En nu sta ik hier, in de boekhandel, te vertellen over andermans ellende. ‘Wat een inspirerend verhaal’, zeggen de gasten na afloop. ‘Dankjewel’, zeg ik, met een snelle blik op Paul. Ik heb makkelijk praten.

Oogwenk kopen? Dat kan hier! Op onze website vind je meer info en alle interviews die we samen gaven voor radio, tv en diverse dagbladen. Interesse in een lezing? Mail me dan.

15 dec

By

No Comments

‘Blijf jij maar zitten hoor’

15 december 2016 | By | No Comments

Soms zingt Arianne (44) The lazy song van Bruno Mars voor haar man. Today I don’t feel like doing anything, I just want to lay in my bed. Dan giert Paul (45) van het lachen. Het is een van de weinige geluiden die hij nog maakt sinds het hersenstaminfarct dat hij kreeg op zijn 36e.

Op een koude zondagmorgen in 2008 werd Paul met grote spoed door twee Bulgaarse ambulancebroeders in een oud Citroën-busje naar het ziekenhuis gereden – bij zijn volle verstand, maar compleet verlamd. Die ochtend kwam zijn leven als jonge vader en ambitieuze Nestlé-expat met piepende remmen tot stilstand.

Paul woont nu alleen, in een verpleeghuis. Hij kan zijn linkerduim een centimeter optillen, maar de rest van zijn lichaam zal nooit meer bewegen. Ook praten is verleden tijd. Een afschuwelijk lot, maar ach – de dood is ook zo rigoureus, vindt Paul. En bovendien: over 125 jaar zijn we allemaal dood, die gedachte relativeert behoorlijk. We kunnen er net zo goed iets moois van maken.

Vandaar dus die galgenhumor. ‘Blijf jij maar zitten hoor’, zei Arianne 1 december tegen Paul, toen we de confetti opveegden die we hadden gegooid ter ere van ons contract met Uitgeverij Water. Hij kwam niet meer bij.

De komende drie maanden werken we samen aan een boek. Al mijn aandacht gaat tot medio maart naar het verhaal van Paul en Arianne. Ik vind het een voorrecht. Doorgronden wat zij doormaakten, denken: wat had ik gedaan? En tussendoor lekker harde grappen maken.

Ons boek verschijnt op 20 september 2017 bij Uitgeverij Water.

28 mrt

By

No Comments

De wereld draaide door

28 maart 2016 | By | No Comments

Jaren werkten we eraan, Joost en ik. Urenlang spraken we over zijn leven, want er moest een boek komen, vonden wij. De wereld moest weten wat hij had meegemaakt. In het kort: toen Joost achttien was, maakte zijn vader een onbegrijpelijke keuze. Het had een verwoestend effect.

Hoe blijft een jongen overeind, als hij op de moeilijkste momenten niet op zijn ouders kan rekenen? Nou, niet dus. Joost ging onderuit, en hard ook. Zo hard, dat hij uiteindelijk waan en werkelijkheid niet eens meer kon onderscheiden. Pas na tientallen jaren kwam er rust in zijn hoofd. Ik vond dat mooi. En knap. Want gelukkig zijn is geen kunst als alles meezit.

We fantaseerden weleens over een gesprek bij Matthijs aan tafel. Wij, met ons boek bij DWDD, en Nico die een gedichtje over ons maakte. Maar dat komt er waarschijnlijk niet van. Mensen vinden memoires niet interessant, zeggen de uitgevers. Tenminste, niet als je geen BN-er bent. Maak er een roman van; verzin er wat bij om het spannender te maken, adviseerden ze.

Dat doen we toch maar niet. Het leven is nou eenmaal geen roman. Wat telt, is wat je écht doet als het moeilijk wordt. Niet wat je had kunnen doen. We hebben onze droom over de wereld van Matthijs dus maar opgegeven. Die van Joost is spannend genoeg. 

Fragiel is te koop voor € 15,-. Stuur een mail als je interesse hebt.

12 feb

By

No Comments

Het vuur van hoop en twijfel

12 februari 2016 | By | No Comments

Ik zie ze nog zitten aan de eettafel, exact tien jaar geleden. Het kostte ze moeite om enthousiast te doen, al was het maar alsof. Ik was binnengewaaid bij mijn ouders met champagne en een fantastisch plan: ik begon voor mezelf. “Wat heb je aan een vast contract als je niet gelukkig bent?”, riep ik, terwijl ik het glas hief en Boudewijn de Groot citeerde.

Je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij, maar ik geloof…!

Ik had nog niet één klant toen ik mijn ouders overviel. Dat het vertrouwen niet geheel wederzijds was, voelde ik wel. Maar dat gaf niet. Ik gelóófde!

Sinds kort loopt er hier in huis zo’n zelfde verwachtingsvolle eenpitter rond. Mijn lieve Simon begint namelijk per vandaag ook voor zichzelf. En ik vind het heerlijk. Die blije kop, als er weer een nieuwe tang wordt bezorgd (als loodgieter heb je die heel veel nodig). Vrienden die helpen met logo, website en bus. De onrust, omdat er wel brood op de plank moet komen.

Ik zie het vuur van hoop en twijfel in je ogen

En dan de reactie van mijn ouders. “Leuk! Gewoon proberen!” Het was gemeend, dat zag ik. Mijn vader knipoogde naar mij, ook hij dacht terug aan hun lauwe reactie tien jaar geleden. Spijt hoeft hij niet te hebben. Want als je voor jezelf begint, telt maar één ding echt: dat je er zelf in gelooft. Al kan een beetje hulp nooit kwaad. Daarom: www.simonvankessel.com

Ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij

19 nov

By

No Comments

Net als iedere man

19 november 2015 | By | No Comments

De voordeur van zijn zorgappartement opent automatisch, hij begroet me vanuit zijn rolstoel. Of ik zelf even koffie wil pakken, want dat vinden zijn handen nogal lastig. Ook praten kost hem moeite. Ik hoor het aan de pauzes in zijn zinnen. Ik kom Bob vragen naar zijn seksleven. Zoiets doe ik ook niet elke dag, maar als je voor LINDA. een serie maakt over lust, liefde en handicaps, ontkom je er niet aan. Wanneer hij ziek werd, vraag ik om het ijs te breken. ‘Precies toen ik van plan was de hele wereld plat te neuken’, antwoordt hij. Ik ontspan, geen ijs hier. Bob vertelt me over orgies en seksclubs, zijn impotentie en de bijzondere, vrije relatie met zijn grote liefde. Het zijn niet de sappige details die me intrigeren – het is de manier waarop Bob omgaat met zijn aftakeling. Zijn lijf laat hem in de steek en hij berust erin.

Ik kan zien dat hij vroeger sterk en sexy was – ik snap wel waar zijn vriendin op viel. Dat ze niet meer samenwonen, is omdat hij geen zorgrelatie met haar wil. Hij wil haar liefde, meer niet. Of hij weleens baalt van wat hij niet meer kan, vraag ik. ‘Nee, zo wil ik niet leven’, zegt hij. Hij meent het. Als hij mijn meewarige blik ziet, grinnikt hij. ‘Ik kan nog heel veel wel hoor. Als ze voor me op tafel gaat liggen, kan ik overal prima bij.

De serie met Bob is genomineerd voor de Seks en Media Prijs 2015, een prijs van de NNVS voor ‘de meest kleurrijke beschrijving van onderbelichte aspecten van seksualiteit’. De titel van mijn serie: Net als iedere man. Eigenlijk verdient Bob die titel niet. Bob is uitzonderlijk, vind ik. Bob is beresterk. Nog steeds. 

(We wonnen niet trouwens, maar trots zijn we evengoed.)

18 jan

By

No Comments

Niet alles valt te lijmen

18 januari 2015 | By | No Comments

Hij kwam de kamer binnen met zijn spaarpot onder de arm. Bart (8) had gedrumd en ‘ineens’ was er een kabeltje van de iPad afgebroken. Het pinnetje zat er nog in. Bart had geen idee hoe dat kon, zijn schuld was het in elk geval niet. De spaarpot zei iets anders.

‘Hoeveel moet ik betalen?’, vroeg Bart laconiek, terwijl hij op de bank plofte. Ik wist niet wat ik erger vond: dat mijn kind zo achteloos omsprong met dure spullen, dat hij loog, óf dat hij nu al teveel geld had om zich druk te maken over de reparatiekosten. En er was nog iets. Wat zei dit over mij?

Simon probeerde de kabel weer te lijmen en zo het achtergebleven pinnetje uit de iPad te trekken. Dat was net zo’n slecht idee als het leek. Het ding zat nu echt muurvast. Een reparateur zette voor € 109,- een nieuwe ingang in de iPad. ‘Zonder lijm had ik de pin er zó uitgekregen. Gratis’, zei hij nog.

Dat laatste woordje zadelde me op met een pedagogisch dilemma. Hoe moest ik dit nu regelen met Bart? Wat was erger: zelf ook liegen en hem laten betalen voor iets dat niet helemaal zijn schuld was? Of hem ermee weg laten komen en een totáál fout signaal afgeven over eerlijkheid en de waarde van spullen? Ik besloot het Bart zelf te vragen. Het kwartje viel. Mijn prachtige kind gaf toe dat hij te hardhandig was geweest en betaalde zonder huilen veertig euro – een derde van zijn hele bezit. Ineens dacht ik aan mijn interview met Sharon. Zij moet van dat geld haar gezin een hele week onderhouden. 

Nooit eerder hebben twee blauwe briefjes me zo’n rotgevoel bezorgd.

20 mrt

By

No Comments

De zon schijnt in mijn dorp

20 maart 2014 | By | No Comments

Ik was vastbesloten om me niet te laten ompraten, want ik kon het gesprek met Erwin en Ronald vooraf wel uittekenen. Ze wilden een tijdschrift uitgeven in ons dorp en daarvoor zou ik waarschijnlijk mogen schrijven. Gratis. In de avonduren. Ik zou ze beleefd bedanken voor de eer, ik schrijf immers al genoeg en voor niks gaat de zon op. Anderhalf uur later fietste ik opgewonden naar huis. Ik had ze met heel mijn hart beloofd het blad van de grond te trekken. Vorige week viel BaMi bij alle inwoners in Berlicum in Middelrode op de mat. Gratis. Met een team van professionals uit eigen dorp maakten we een killer van een eerste nummer. Dat op zich was al een feest, maar de reacties van de lezers overtroffen alles. ‘Aan al die fantastische mensen die mij vandaag blij maakten met BaMi.

Ik krijg het gevoel dat er weer warmte in het dorp zit’, schreef een dame van negentig ons. Met de hand. En een loep, omdat ze nauwelijks nog ziet. We werden er stil van.

Vandaag belde ik bij haar aan, om te bedanken voor de brief en te vragen of ze in de volgende BaMi wilde. ‘Ik ken u. U staat erin met uw foto, u bent de hoofddirecteur’, stamelde ze, half verscholen achter de voordeur. Een interview wilde ze niet. ‘Het ga u goed. Ik kijk uit naar het volgende nummer’, besloot ze en dicht ging de deur.

De zon schijnt in mijn dorp en ik ben hoofddirecteur. Wat een prachtige dag. 

26 nov

By

No Comments

Over Stach

26 november 2013 | By | No Comments

Ruim voordat we hadden besloten dat er een zou komen, stond de naam van onze hond al vast. Stach moest het worden, besliste Bart, met een ipad vol hondenfoto’s op schoot. Naar de hoofdpersoon uit Koning van Katoren. Ik vond het wel wat. Stach. Al was het alleen maar omdat ik dan een column kon schrijven over het moment dat ik overstag ging. En dat ik ‘Stach, neer!’ kon roepen als hij moest gaan liggen. Siem maakte het weinig uit hoe ons ‘derde kind’ zou heten. Als het er maar kwam. En hij niet met Kashira de chihuahua over straat hoefde.

Ze kwam er. Natuurlijk. Als de naam er is, volgt de hond vanzelf. Ze kwam twee dagen nadat Siem weer begon met werken. Siem, de man die mij de afgelopen maanden zoveel werk uit handen nam. En de enige in huis die wél raad weet met honden. Dus nu zit ik hier, met een pup onder mijn bureau. Ze bijt in mijn tenen als ik met een klant bel. Ze gaat ervandoor met de verse Parmezan, vlak voordat we aan tafel gaan. Ze eet mijn aantekeningen op en zet me voor schut op de puppycursus, door mij stelselmatig te negeren.Waarom wilde ik dit ook weer?

Vorige week liep ik met Stach door een zompig bos, vlakbij huis. Eerst kwam ik er nooit, want wat moet je daar in je eentje: ontspannen of zo? Stach stortte zich als een dolle in een meertje en schrok zich wild van haar natte pak. Met een broekje van kikkerdril dook ze het zand in. Ze is nog wit ook, je ziet er alles op. Terwijl we samen onder de bomen verder liepen – zij dolblij, ik met een hoofd vol actielijstjes – leek het of Stach al mijn frustraties eruit rende. Met elke vreugdesprong van haar werd mijn hoofd leger. Voor Stach is het leven zo simpel. Een hondenleven is zo slecht nog niet. 

25 jun

By

No Comments

Redderen en poetsen

25 juni 2013 | By | No Comments

Tante Jo had vroeger een café: ’t Huukske. Mijn hoofd zit nog vol plaatjes. Bruine schrootjes. Een glimmende tap en Perzische kleedjes op de bar. Bakjes gezouten pinda’s met een lepeltje en glaasjes sigaretten. Een gele plakstrip vol vliegen aan het plafond. Mijn zus en ik kwamen er graag, al was het maar omdat we dan achter de bar een zakje Treets mochten pakken. Tante Jo was lief. En altijd bezig. Redderen en poetsen, daar hield ze van.

71 is ze nu. Het café heeft ze allang niet meer, maar ze poetst nog net als toen. Als ik met kleine koters bij haar op bezoek kwam, barricadeerde ze met een verontschuldigende blik de deur naar de huiskamer. En ik snapte dat. Hun plakvingers op het glazen bonbonschaaltje. Hun snotneus langs de vitrinekast met Swarovski-kristal. Krassende autootjes over de blinkende marmeren vloer. Geschuif met gesteven tafelkleedjes. Het zou een belediging zijn voor haar harde werk. Werk, dat in haar huis tenminste echt effect had. Bij mezelf had ik dat allang opgegeven.

Voor mijn nieuwe website wilde ik een foto van tante Jo met een Bossche bol. Misschien hoopte ik dat ze zichzelf even zou verliezen en hem met haar handen zou oppakken, om er een onbeheerst grote hap uit te nemen. Slagroom op haar kin en op de tafel, haar vingers besmeurd met chocolade. Dat had ik mooi gevonden. Natuurlijk gebeurde het niet. Toen de foto gemaakt kon worden, kwam ze met mes en vork uit de keuken.