Image Image Image Image Image Image Image Image Image

20 dec

By

No Comments

Een fijne crisis

20 december 2011 | By | No Comments

De crisis is stom. Waarom? Omdat hij ons bang maakt. En bang zijn is nergens voor nodig. Want er is niks mis met een beetje verandering.

‘Dit is geen crisis, maar een nieuwe werkelijkheid’, hoorde ik deze week op het nieuws. Blij veerde ik op. Een nieuw tijdperk, jaah! Een tijd waarin we gaan beseffen dat geld toch niet het synoniem is voor geluk. Dat we gaan inzien dat niet ‘ze’ maar ‘we’ onze wereld moeten verbeteren. En dat een druppel op een gloeiende plaat toch maar mooi een druppel is.

Ik ben in het klein wat aan het oefenen met die nieuwe werkelijkheid. Gewoon, kijken wat je voor elkaar kunt doen. Zo ruilde ik webteksten voor een overnachting in een van de waanzinnige Bossche Suites van Rens. En maakt Edith van Zis foto’s voor mijn (aanstormende) nieuwe site, in ruil voor teksten op de hare. Een meisje dat in een interview vertelde dat ze eindelijk op zichzelf ging wonen, kreeg onze overtollige huisraad. In al deze gevallen wisselden we meer uit dan we met geld ooit gedaan zouden hebben. Veel waardevoller!

Ook volgens bestuurder Mohamed Acharki van woningcorporatie Zayaz geeft de crisis ons een duwtje in de juiste richting: “Ik ben opgegroeid in Marokko, in een tijd van schaarste”, vertelde hij in een interview. “De saamhorigheid van toen is me altijd bijgebleven. We hadden elkaar nodig, zo simpel was het. De crisis maakt dat mensen en organisaties elkaar ook hier vaker zullen opzoeken. En dat is goed. Samen kun je meer doen met minder.”

Die crisis zou ons nog wel eens mooie dingen kunnen brengen. 

Submit a Comment